The Portal

Portalul “Marginimea Sibiului”

talmacel-udatul-ioniloe-1

www.marginimeasibiului.eu – Un website pionier

La Sud de Sibiu, la poalele Carpatilor, exista o micro-regiune care seduce prin caracterul sau deosebit : Marginimea Sibiului. Patria lui Octavian Goga si a lui Emil Cioran, aceasta zona este bine cunoscuta de catre turisti dar mai ales de cercetatori, pentru specificitatile sale deosebite. Patrie a oierilor care duceau turmele lor pana in Crimeea sau in Moldova, Marginimea a fost intotdeauna romaneasca si ortodoxa si s-a aflat pentru mult timp sub controlul stapanilor din Tara Romaneasca, in contrast cu “Scaunul Sas” din Sibiu, care controla tot restul regiunii.

Din acest motiv, teritoriul Marginenilor a pastrat si conservat cu grija multe traditii unice precum si ansambluri naturale si monumentale de exceptie. In mod surprinzator, nu a fost implementat pana azi nici un program coordonat de valorificare pe termen lung a acestei zonei. Asadar, SWA a lansat un proiect atat inovator cat si foarte ambitios.

Expozitia Trecut-Prezent, in turneu pana la Berna !

Un website accesibil pentru publicul larg si foarte util pentru cercetatori, acestea sunt ideile SWA care au convins toate autoritatile competente sa sprijine astazi proiectul – printer care si cateva mari muzee din tara – sa devina parteneri ai initiative noastre. Pe langa informatiile sintetice si de calitate oferite vizitatorilor, website-ul este proiectat sa devina, in exclusivitate, o adevarata arhiva online de fotografii si documente de epoca provenind din  muzeele din Sibiu, Bucuresti si Cluj. De asemenea, el va gazdui cea mai importanta biblioteca virtuala despre Marginime, avand la baza numeroase cercetari de referinta, unele astazi epuizate.

Pentru a promova website-ul, Agentia Judeteana de Turism Sibiu, cateva muzee din Sibiu, Bucuresti si Cluj precum si Ambasada Romaniei in Elvetia au oferit SWA prilejul de a prezenta publicului larg o expozitie “trecut-prezent”, prezentand fotografii de arhiva din Marginime, alaturate unei colectii de fotografii de astazi, realizate de artistul fotograf Louis Guermond. Prin intermediul codurilor 2D vor putea fi ascultate melodii inregistrate de catre Constantin Brailoiu in 1932 si imprumutate de catre Muzeul Etnografic din Geneva.

 

afis-astra-716x1024Turneul expozitiei :

  • Saliste – in 25 mai 2013
  • Muzeul Astra – din 2 iulie 2013
  • Muzeul National al Taranului Român – 20 august – 1 septembrie 2013
  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj – septembrie,
  • Elvetia, Berna – loc si data inca de precizat, inceputul 2014