Iconari

IconariMărginimea Sibiului a adăpostit câţiva iconari, care s-au inspirat în temele abordate din tradiţia Şcolii din Laz, Sebeş, judeţul Alba. Motivele distinctive ale acestor icoane sunt cerul vast, albastru cobalt, echilibrat de verde încălzit cu mult galben, cărămiziul veşmintelor, galbenul palid al nimburilor striate cu alb, rozul transparent al carnaţiei, albul cailor sau al asinului, negrul maforionului Mariei Îndurerate. Foiţa de aur a fost înlocuită cu galben. Chipurile sunt rotunde, fără bărbie. O notă personală sunt smocurile de iarbă, din linii curbe negre şi albe, în vârf cu puncte roşii. Decorul ramelor este adaptat mobilierului pictat din satele din Mărginime.

 

 

 

Iconari renumiti:

La începutul secolului al XIX-lea s-a stabilit în satul Vale, venit din Vinerea, judeţul Alba, Nicolae Oancea, zugrav pe sticlă şi lemn care folosa în icoanele sale o cromatică caldă şi o reprezentare ce respecta prescripţiile erminiilor. Chenare care înconjoară scenele, un cer continuu de albastru-cobalt şi conturarea graţioasă a personajelor conferă icoanelor sale valoare de opere de artă.

Iisus la stalpul infamiei, probabil Nicolae Oancea
(sursa Coman-Sipeanu 2008)

La Sălişte a lucrat iconarul Ion Morar (1815-1890), venit din Laz, judeţul Alba, unde zugrăvise tâmpla bisericii (1856). Ca elev al lui Toma Poienaru, pentru pictura pe sticlă, el păstrează tradiţia bizantină a compoziţiei, a desenului şi cromaticii, peste care suprapune influenţe baroce, urmare a studiilor sale făcute la Viena. Fiicele sale, Emilia şi Elisabeta au continuat meşteşugul tatălui lor, pictând icoane şi troiţe ce s-au răspândit în toată Mărginimea Sibiului.

Maica Domnului Oranta, Ion Morar
(sursaa Coman-Sipeanu 2008)

 

Tot in satul Vale a pictat si Matei Popa, in spiritul manierei miniaturale a Scolii din Laz.

In Poiana Sibiului se stabileşte Ioan din Hendorf, zis Handoreanu, nascut în Valea Hartibaciului. Acesta pictează într-o manieră mai apropiată de arta culta. Compozitiile sale contin elemente din natura si vestimentatie, redate cu mult realism.

Alaturi de ei, sunt cunoscuţi ca maistri-iconari, Stan si Iacob, fiii lui Radu Popa, care au participat si la zugravirea bisericii din Arges, precum si Ioan Zugravul din Boita, care picteaza biserica din Sadu.

 

Maria Poenaru Deac pictând, Laz

 (sursa : http://www.icoane-vultur.ercomp.net/files/galerie10.html)

Citeste si :

http://www.galmarginimeasibiului.ro/patrimoniu_arhitectural.html)

Olimpia-Angela Coman-Sipeanu, Tematica hristologică a icoanelor pe sticlă, in Studia Universitatis Cibiniensis, Series Historica, 5 (2008), pp. 233-247

http://socio-umane.ulbsibiu.ro/dep.istorie/studia/studia6/Coman.pdf

Ioan Botis, Expozitie de icoane pe sticle, in Gazeta de Maramures (27.VII.2009)

http://www.gazetademaramures.ro/expozitie-de-icoane-pe-sticla-5280)

Maria Spatariu, Iconar pe lemn şi sticlă, in Traditii Sibiene 4 (2010)

http://www.traditiisibiene.ro/revista.html?obj_id=48