Fierari

Fierari

Fierăritul este unul dintre cele mai importante şi mai străvechi meşteşuguri practicate în Mărginimea Sibiului. Fierarii, cunoscuţi şi sub denumirea de covaci, confecţionează tot felul de obiecte în micile lor ateliere: de la potcoave de cai, până la unelte agricole.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea fierăritul a luat amploare în Mărginimea Sibiului datorită unor meşteşugari foarte pricepuţi. Îi amintim doar pe meşterul Daniil Bîrsan din Sălişte, care a învăţat meseria la Beiuş şi a devenit ”faimos” pentru producţia sa de căruţe, pluguri şi grape, căutate atât în târgurile de la Blaj şi Alba Iulia, cât şi la cele din Regat.

Între anii 1880-1930, numai la Sălişte, au fost atestate şase mari ateliere de covăcie şi rotărie. În 1958, conform statisticii din acelaşi an, mai lucrau la Gura Râului opt fierari, la Poplaca şi Sălişte câte şapte, la Tălmăcel şi Tilişca câte patru, la Sadu, Răşinari, Sibiel şi Orlat câte trei, la Poiana şi Tălmaciu câte doi, iar la Rod, Galeş şi Fântânele câte unul.

Astăzi sunt încă activi doar câţiva fierari în Gura Râului. Din anul 2010, Muzeul ASTRA a reînviat fierăria tradiţională din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, invitând, în fiecare vară, fierarii din Mărginimea Sibiului, din Viscri (judeţul Alba), dar şi din alte zone ale ţării unde se mai practică acest meşteşug în mod tradiţional, să realizeze demonstraţii de măiestrie în făurirea unor obiecte din fier forjat manual.

Citeste si :

Fierarii pe cale de disparitie, Radio Mures (13.IX.2008)
URL : http://www.radiomures.ro/emisiuni/carte_de_identitate/fierarii_pe_cale_de_disparitie.html

Fierari

http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj/news/50652-fierariile-prind-viataFierariile prind viata, in Monitorul de Cluj (29.X.2008)
URL :

Fierar şi rotar, la 90 de ani, in Tribuna (15.V.2011)
URL :

http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/fierar-si-rotar-la-90-de-ani-65290.html

Intalnirea Fierarilor (11-17.VI.2011)

URL :

http://www.muzeulastra.ro/arhiva-evenimente/119-arhiva-2011/242-fieraria-traditionala-isi-reia-activitatea-in-dumbrava-sibiului.html