Istorie si obiective Tilisca

Cetatea-dacicaCetatea dacica :
În anii 1957-1958 a fost reperată şi identificată aşezarea fortificată dacică de pe dealul Căţănaş, din imediata apropiere a localităţilor Tilişca şi Galeş. Ea ocupă platoul superior al dealului şi se întinde şi pe pantele de V şi de N ale acestuia.

(dupa Luca, Pinter, Georgescu)

 

Cetatea medievala :

Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea, ea fiind abandonată pe la mijlocul secolului al XIV-lea.

Biserica-Sf.Arhangheli

Biserica ortodoxă “Sf. Arhangheli”

”Biserica a fost zidita in anul 1782 prin contributia si munca credinciosilor parohiei. Biserica actuala a fost cladita pe locul unei biserici vechi de lemn care a fost sfintita de vladica de Balgrad Sava Vestemeanul care a adus aici din Tara Romaneasca, cind a fost pentru vladicie, o evanghelie tiparita in anul 1682 si daruita acestei biserici de catre domnitorul muntean Ioan Serban Cantacuzino. Pe aceasta evanghelie care a fost obiect pretios bisericii noastre, se afla scris: “Aceasta s-a dat cind am fost in Tara Munteneasca pentru Vladicie si s-a dat cind am sfintit biserica, luna Octombrie, 16 zile, anul 1684, Sava III Vestemeanu”. Actualmente aceasta Evanghelie este expusa la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Biserica a fost renovata in anul 1903 cind s-a inlaturat zidul ce despartea altarul de naos si s-a facut iconostasul sculptat, asezindu-se in el icoane noi.  In anul 1937 s-a adaugat pridvorul inchis si s-a introdus curentul electric.  Cladirea este facuta din piatra si caramida cu acoperisul din lemn si tigla. Biserica este zidita in stil bizantin. Are trei cupole, doua abside laterale si una in altar. Deasupra naosului este ridicat turnul clopotnita. Are o lungime de 35 m, latime 7 m, inaltimea de 5 m. Biserica a fost in intregime pictata in anul 1793. Aceasta pictura s-a deteriorat si incercarea de restaurare din 1903 nu a reusit. Fiind foarte stearsa si afumata s-a pictat in ulei in anul 1937 de catre pictorul Laurentiu Moldovan. In exterior se pastreaza pictura originala in fresca. Pe partea de sud in registru sunt 31 de chipuri si scene religioase bine conservate, avind fiecare scris dedesubt numele persoanelor care au platit executarea lor. In al doilea registru se pastreaza trei scene biblice de proportii mai mari care sunt mai deteriorate de intemperii.”

(dupa Biserici.org ; http://www.biserici.org/index.php?menu=BIA1&code=2594&criteria=&quick=&order=NAME)

 

Biserica-Sf.NicolaeBiserica ortodoxă “Sf. Nicolae”

“A fost zidita in anul 1843 cu ajutor masiv de la Episcopia de Alba Iulia si Fagaras. Credinciosii fiind atunci putini n-ar fi putut sa-si ridice cu mijloace proprii o biserica. Cladirea are forma longitudinala cu bolta de scindura deasupra naosului si cu absida in altar. Turnul clopotnita este ridicat deasupra naosului. Materialu folosit la zidire este piatra si caramida, cu acoperis de lemn si tigla.”

 

(dupa Biserici.org ; http://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=2595)

 

Muzee

Muzeul-etnograficMuzeul Etnografic, a fost inaugurat în 2003, într-o casă bătrânească, cu un nivel, ce a aparţinut unei famili din Tilişca. Muzeul reconstituie un moment esenţial istoric, din viaţa tilişcanilor, prin reproducerea identică a unei gospodării româneşti.