Istorie si obiective Talmaciu

Fiind un punct obligatoriu de trecere spre sudul Carpatilor Meridionali, Talmaciu a fost martorul a numeroase evenimente războinice. Pe aici trecea drumul roman spre Apulum. Urmele lui erau vizibile inca din secolul trecut pe panta dealului pe care se afla fortareata medievala. Pe aici au trecut romanii in timpul razboaielor daco-romane. Multe incursiuni otomane spre Transilvania s-au derulat pe aceeasi ruta. Langa Talmaciu s-au regrupat trupele lui Mihai Viteazul, în 1599, înaintea Bataliei de la Selimbar.

In 1848, langa Tălmaciu, au avut loc lupte între trupele tariste si armata generalului Bem, pentru controlul defileului, iar în 1916 teritoriul localitătii a fost teatrul operatiunilor militare ale Armatei Române în Bătălia Sibiului.

 Biserica-LuteranaBiserica Luterana

“Biserica veche a localităţii a fost construită în secolul XIII, ca bazilică romanică, din care s-au păstrat foarte puţine elemente: arcul triumfal, pilaştrii dintre nave şi porţiuni ale zidurilor de E ale navelor laterale. Între anii 1829-1831, biserica a fost radical reconstruită dobândind aspectul actual. Ruine ale fortificaţiei ce înconjura odinioară biserica se mai pot identifica în teren.”

(dupa Luca, Pinter, Georgescu 2003)

 Biserica ortodoxa “Sf. Nicolae”

Biserica-ortodoxa“Putinii români care au fost până în anul 1918 nu au avut nici scoală si nici biserică în localitate. Dorinta de a avea biserica lor s-a împlinit mult mai târziu. După unirea din 1918 oamenii din Tãlmaciu trebuiau să meargă la biserica ortodoxă din satul Tălmacel, dar odată cu construirea școlii se amenajează și o mică capelă în incinta acesteia.În anul 1937 mitropolitul Nicolae Bălan le numeste un preot stabil, în persoana părinetelui Ioan Branea, original din satul Boita.Efortul depus de preot împreună cu generozitatea putinilor locuitori de etnie română a dus la întocmirea devizului lucrarii pentru noua biserica prin arhitectul A. Cernea din Sibiu. Lucrarile noii biserici incep in 1938, a urmat o pauza, iar in anul 1941, cu ajutorul domnului Alexandru Stefanescu, directorul de atunci al Romanofirului, se ridica acoperisul, se termina finisarile, zugravitul exterior si interior, iar la 15 august 1942 biserica cu Hramul “SF.Nicolae” este sfintita de mitropolitul Ardealului dr.Nicolae Balan. Biserica este construita in stil bizantin, este asemanatoare cu catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol si cu catedrala mitropolitana din Sibiu. Biserica a fost pictata de pictorul Ioan Cazila din Sibiu, si este dotata cu doua clopote.

(sursa : http://www.talmaciu.ro/orasul-talmaciu/biserica-ortodoxa)

Cetatea Talmaciu

cetatea talmaciului Ruinele Cetatii Talmaciu sunt asezate in sudul localitatii, pe un deal care domina imprejurimile. Construita in 1370 din piatra de rau, cetatea era cunoscuta ca fiind cea mai frumoasa din sudul Transilvaniei si era numita Cetatea Coroanei. A jucat rol de observatie si de paza, facand parte din sistemul de fortificatii exterioare ale Sibiului. Dupa 80 de ani de existenta, Iancu de Hunedoara a daramat in anul 1453 cetatea Talmaciului, care nu mai prezenta importanta strategica.

De pe Dealul Cetatii se deschide o perspectiva larga asupra depresiunilor Sibiului si Oltului, spre trecatoarea Turnu Rosu si Muntii Cindrel, Fagaras si Lotru.

(sursa : www.talmaciu.net)