Istorie si obiective Sibiel

Ruinele Cetatii Feudale Salgo din Sibiel:

2.Ruinele-CetatiiLa SV de sat, pe Vârful Zidului, se găsesc ruinele unei cetăţi medievale. Spre V unde panta este mai lină a fost amenajat un şanţ cu val, la vreo 30 m distanţă de fortificaţia propriu-zisă. În jurul zidului de incintă se află un al doilea şanţ cu val, vizibil în părţile de V, S şi E. Zidul de incintă, care are pe alocuri o înălţime de 5,40 m, este dispus sub formă ovală, la capătul de V fiind întrerupt de un turn cilindric, mai vechi decât zidul de incintă. În mijlocul ovalului curţii a fost săpată o cisternă în stâncă, zidită şi ea ca şi zidul de incintă şi turnul rotund, din piatră prinsă cu mortar. Cetatea a fost construită, probabil, la începutul secolului al XIV-lea, fiind identificată de A. Decei, în mod greşit, cu cetatea Salgo (care se află la Orlat), amintită într-un document din anul 1322.

(dupa Luca, Pinter, Georgescu 2003) 

(vezi si : http://www.cetati.medievistica.ro/pagini/Castelani/texte/Besliu/Besliu.htm; http://www.cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/S/Sibiel/Sibiel.htm; cu galerie foto)

Mânǎstirea şi Biserica “Sfânta Treime”

3.Manastire-si-Biserica“Mânǎstirea este situatǎ la circa 5 km de Sibiel în localitatea Chilii, împreunǎ cu şcoala sa. Mânǎstirea a fost desfiinţatǎ şi distrusǎ cǎtre sfârşitul secolului al XVIII-lea, cam în aceeaşi perioadǎ în care la Sibiel a fost ridicatǎ Biserica închinatǎ Sfintei Treimi. Construitǎ începând cu 1765, biserica a fost pictatǎ între 1774-1775 de doi pictori populari, fraţii Stan şi Iacob din Rǎşinari. Opera lor a fost readusǎ la luminǎ pentru a fi admiratǎ şi astǎzi prin lucrǎrile de restaurare încredinţate unor specialişti chiar de cǎtre Pǎrintele Zosim Oancea la sosirea sa în Sibiel, în 1964-1965 (pǎrintele a intuit prezenţa acestor fresce acoperite de cinci straturi de var pe un zid complet înnegrit de fumul lumânǎrilor). Cu un naos unic, cu nişe semicirculare şi fresce care, împreunǎ cu motivele biblice şi liturgice tipic bizantine, preiau şi motive occidentale neobişnuite precum reprezentarea unor Papi, biserica din Sibiel este astǎzi un monument Naţional.”

(dupa : http://www.sibi  el.net/Sibiel_RO.html)

Schitul Sibiel

4.Schitul-SibielSchitul Sibiel se afla pe locul uneia dintre cele mai vechi vetre manastiresti din Arhiepiscopia Sibiului. Manastirea existenta pe acest loc a fost distrusa spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. In 1925 se ridica un locas de cult pe locul vechii biserici din lemn, sfintit in 1949, dar, in urma Decretului de stat 410/1959, manastirea e transformata in adapost forestier. Schitul Sibiel este reinfiintat in 1991, din initiativa Mitropolitului Serafim Joanta

(dupa: http://www.crestinortodox.ro/manastiri/schitul-sibiel-117796.html )

Cele trei troite din sat

5.TroitaTroita de langa biserica a fost pictata cu motive biblice in anul 1917.

Troita de la Gura Utii, a fost ridicata in mai 1814.

Troita din curtea vaduvei Ciortea Marina, nr de casa 166, este cea mai veche si cea mai frumoasa, reprezentand un adevarat paraclis cu fresca interioara si exterioara. Anul in care ea a fost ridicata este 1803.

(dupa http://www.sibiel-sibiu.ro/obiective.html#troita)

Muzee :

Muzeul de icoane pe sticla “ Zosim Oancea”

Loc. Sibiel, or Saliste
Str. Bisericii, nr 329
Tel:0269 /552536; muzeu@sibiel.net

http://www.sibiel.net/

Orar
Toamna şi iarna: 7-13.30, 14-19
Primǎvara şi vara: 8-13.30, 14-20.

6.Muzeul-icoanelorMuzeul Pr. Zosim Oancea din Sibiel gǎzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlǎ din Transilvania existentǎ astǎzi, o splendoare de creativitate artisticǎ de inspiraţie religioasǎ nǎscutǎ din bogǎţia tradiţiei creştine ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţǎrani români.

Fuziune unicǎ a tradiţiilor orientale cu tehnicile occidentale, icoanele pe sticlǎ cunosc o mare înflorire în aceastǎ regiune a României în primele decenii ale secolului al XVIII-lea, atingând culmea dezvoltǎrii între 1750 şi sfârşitul anilor 1800, ajungând aproape sǎ se stingǎ apoi între cele douǎ rǎzboaie mondiale.

Constituitǎ cu începere din anul 1969, operǎ a pǎrintelui Zosim Oancea şi a comunitǎţii din Sibiel, bucurându-se şi de susţinerea unor instituţii şi donatori privaţi români şi strǎini, colecţia acestui muzeu prezintǎ, prin cele 600 de exponate, principalele tipuri de icoane pe sticlǎ, împreunǎ cu opere ale câtorva dintre cei mai importanţi pictori de icoane (atunci când aceştia sunt cunoscuţi).

Vizitarea Muzeului din Sibiel oferǎ ocazia de a descoperi figura celui al cǎrui nume îl poartǎ: Pǎrintele Zosim Oancea, om şi preot într-adevǎr excepţional. Inteligenţei lui clarvǎzǎtoare şi neobositei lui tenacitǎţi îi datorǎm acest extraordinar muzeu din inima României. “

(dupa www.sibiel.net)

 Muzeul pompierului

7.Muzeul-Pompierilor