Sadu

 

Sadu este o localitate asezata la poalele Muntilor Cindrel si Lotru, pe valea Sadului. Ea este cunoscuta pentru frumoasele sale costume populare traditionale, pentru obiceiurile stramosesti bine pastrate si pentru traditia fluierasilor.

Din Sadu s-au ridicat multi oameni de seama, printre care Ioan Ioncentiu Micu-Clain, episcop al bisericii romano-catolice, unul dintre iluministii ardeleni (1692-1768) si Samuil Micu, istoric si lingvist, primul medic titrat roman, profesor la Scoala de Medicina si Chirurgie din Cluj (1749-1815).

Pentru prima oara asezarea apare intr-un document din anul 1488, desi se pare ca este mult mai veche. Intr-o lucrare referitoare la Cisnadie se spune ca, in 1170, sasii din Cisnadie aveau pe valea Sadului ateliere de lucrat seceri, la care erau folositi mesteri romani din Sadu.

Potrivit traditiei locale, se pare ca de pe valea Sadului se extragea fier, care era prelucrat pe loc ori la Cisnadie (numele locului “Puntea Baii” vine in ajutorul acestei afirmatii). O serie de documente din sec. al XVI-lea vorbesc despre romanii din Sadu care s-au ocupat cu prelucrarea lemnului, folosind joagare instalate pe apa Sadului, cu cresterea oilor si cu productia tesaturilor pentru care aveau numeroase pive de-a lungul raului.

Intre locuitorii din Sadu si cei din Cisnadie au existat multe neantelegeri consemnate in documente. In 1783, cei din Sadu au facut plangere la Iosif al II-lea si, ca urmare, in 1788 Sadu a devenit sat liber, dezvoltandu-se economic ca un mic centru industrial. In anul 1782, Ioan Molnar-Piuariu a infiintat in comuna o manufactura de tors lana si postav. Mai tarziu, in secolele XIX si XX, s-au construit o fabrica de spirt si una de bere.

In anul 1896 a fost construita la iesirea din comuna, prima hidrocentrala din Romania, Hidrocentrala Sadu I, iar in anul 1907, mai sus pe valea Sadulu, o a doua, Hidrocentrala Sadu II.