Istorie si obiective Rasinari

In anul 1738 batranii satului au fost ascultati in procesul cu orasul liber regesc Sibiu, ocazie cu care a fost consemnat faptul ca intemeitorii asezarii ar fi fost “Mustata si Coman Rosca”, care “si-a durat locuinta pe locul unde e astazi Fantana Rosca, in mijlocul statului”. Numele celor doi intemeietori legendari fac trimitere la prezenta pecenegilor in aceasta zona, prezenta atestata pana in zilele noastre in denumirea Dealului Besineului (Dealul Peceneagului, Dealul Cumanului), situat deasupra comunei Rasinari, fiind posibil ca insasi denumirea localitatii sa fie derivata prin rotacizare de la numele medieval al pecenegilor (Besii, Bisseni).

 2.Biserica-Sfanta-ParaschivaBiserica Ortodoxă “Cuvioasa Paraschiva”

Pe locul actualului edificiu se afla o biserica din lemn ctitorita de Vlaicu Voda in 1383. Peste aceasta biserica s-a construit noua biserica intre 1725-1758.
Actuala constructie este o biserica-sala cu altar poligonal si turn in vest. Valoarea sa deosebita consta in picturile murale interioare si exterioare semnate de pictori renumiti ai vremii, cum ar fi Popa Ioan, Grigore Zugravu (1785)

 

(dupa http://www.biserici.org/index.php?menu=BISB&code=2582&criteria=&quick=&radio=b&order=TOWN; vezi si ampla descriere pe : http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83%C8%99inari,_Sibiu)

3.BisericaSfantaTreimeBiserica Ortodoxă “Sfânta Treime”

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” se mai întâlnește în documente si ca „Biserica din câmp”, „Biserica din Copăcele”, „Biserica mare” sau „Biserica nouă”. Aceasta a fost zidită între anii 1800-1814, din donatia substantială în bani a ctitorului principal Ioan Bungărzan din Răsinari, din donatiile credinciosilor dar si din ajutoarele obtinute de la comună. De asemenea s-au primit ajutoare si de peste munti, de la donatori, în frunte cu Grigorie Brâncoveanu, strănepotul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

(dupa : http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83%C8%99inari,_Sibiu)

4.TroitaTroitele

Troitele – monumente istorice, sunt opera unor “meșteri” pictori care au participat si la pictura bisericii Sf. Paraschiva (ridicată între 1758-1785). Ioan Grigorovici si Oprea Zugravul au contribuit la ridicarea acestor troite plătiti de oamenii cu stare din sat.
Muzeul

Muzeul etnografic rasanirean : Organizat în 1952. Dispune de o colecţie de peste 1500 de obiecte de etnografie şi arta populară, ilustrând elemente de cultura şi civilizaţie specifice Mărginimii Sibiului.

(vezi poze pe : http://www.primaria-rasinari.ro/galerii.php?album=83)