De la lume adunate Rasinari

La Rasinari s-au nascut Octavian Goga si Emil Cioran, doua personalităţi memorabile ale literaturii romaneşti şi universale. Tot aici este înmormântat Mitropolitul Andrei Şaguna.

“Acest blestemat, acest splendid Rasinari”: Patria lui Cioran

Destin straniu ca cel a lui Emil Cioran (1911-1995), filosof și eseist francez de origine romana, cum e prezentat in dictionar. Copilaria sa totusi fericita nu i-a dat o viza pentru tara optimismului. El a fost pesimist si  chiar nihilist. Scriitor amar și mizantrop mare denigrator al umanitatii, apostolul al  disprețului  pentru viață, Cioran și-a exprimat disprețul sau  filozofic  intr-o franceza demna de moralistii marelui secol.

Soarele negru al melancoliei literare s-a nascut la Rasinari, la doisprezece kilometri de Sibiu, într-o vale marginasa a Transilvaniei. Drumul pentru a ajunge acolo  trece printr-o padure mare si  intunecată locuita de mistreți și cerbi. Sapte ferestre la fatada, doua hornuri,   casa natala a  lui Cioran, solida, impunătoare, erodata de timp, este cea mai importanta  din sat. Ea este este alinata  de susurul  unui  rau mic munte, langa o biserica ortodoxa,  unde tatal sau era preot. De altfel strada  poarta numele Protopopului Emilian Cioran.

O placa aduce omagiu scriitorului. Un bust sculptat il reprezinta cu ochii intorsi in vid si nasul zgaraiat de unii copii rautaciosi. Copil fiind, Cioran era prieten cu groparul  cimitirului din Rasinari. Acesta ii dadea cranii, biete cranii cu care el juca fotbal in taramul mortilor.

Obsesia precoce a neantului?  Nasterea unei vocatii pentru morbid?

La varsta de 11 ani, Cioran va parasi Rasinarul,  pentru Sibiu. Pierderea paradisului rural ii produce prima dezamagire. La 20 de ani, mama sa i-a marturisit ca ar fi vrut sa-l avorteze.

In loc de a-l coplesi, aceasta revelatie l-a eliberat dar l-a antrenat definitiv pe drumurile neincrederii si a denigrarii de sine. El va trai 50 de ani in Franta. “Cand artistii romani vin in Franta, nu vin pentru a spune lucruri vesele” a spus in gluma un critic literar.

(dupa http://www.routard.com/mag_carnet/265/4/rasinari_la_ville_de_cioran.htm)