Istorie si obiective Orlat

“La NV de sat, pe Dealul Orlatului (Riesenberg, Cetatea Scurtă, Dealul Lidii), se găseşte o mare cetate de pământ, Cetatea Scurtă, cercetată arheologic între anii 1967-1969. Spre S şi E poalele abrupte ale dealului sunt scăldate de apele pârâului Cernavoda. Spre NV se află două şanţuri cu val. În urma cercetărilor sistematice s-a putut constata că cele mai vechi urme de locuire sunt preistorice (cultura Coţofeni) şi romane, fortificaţia datorându-se, însă, locuitorilor evului mediu. În afara şanţurilor cu val din pantă, pe cornişa dealului, mai cu seamă spre V, se ridicase o palisadă. Materialele arheologice, îndeosebi ceramica de tip Ciugud, permit datarea cetăţii în secolul XII, putând fi atribuită populaţiei româneşti. De la această fortificaţie şi-a primit numele şi Orlatul, numit în anul 1322, Comuna de Sub Cetate (Warolyafolw).”

(dupa Luca, Pinter, Georgescu 2003) (vezi si : http://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Scurt%C4%83_%28Orlat%29)

Pe vârful La Zidu, lângă râul Cernavoda, deasupra haltei de cale ferată situată în dreptul satului Sibiel, se află o cetate de piatră prinsă cu mortar, ovală, cu diametrul maxim de 228 m şi zidul de o grosime medie de 1,40 m. Acesta se păstrează la suprafaţă, pe alocuri, până la 2,50 m înălţime. Cetatea a fost cercetată arheologic între anii 1967-1969, constatându-se faptul că nu are nici o altă construcţie în interior. Spre N şi E, unde pantele sunt mai line, se observă un şanţ cu val aplatizat, ca şi vechiul drum de acces. Cetatea a fost construită, după materialul ceramic descoperit, pe la 1300, fiind identificată cu cetatea regală de graniţă Salgo, amintită documentar într-un document de la 1322.”

(dupa Luca, Pinter, Georgescu 2003)

“Orlatul devine, începând din 1764 – 1765 sediul Regimentului I Grăniceresc care păzea granita Transilvaniei cu Tara Românească. În 1765, Orlatul devine sediul Regimentului I de Granită, el era situat la granita sudică a tării si ocupa cel mai întins tinut în cadrul granitei militare transilvănene. Regimentul se întindea de la Portile de Fier ale Transilvaniei peste părti ale comitatului Hunedoara, ale comitatelor Alba de Sus si Alba de Jos, prin scaunele Orăstie, Sibiu, Miercurea, peste districtele Făgăras si Brasov si centrul de greutate al acestuia era districtul Făgărasului. Orlatul este militarizat în întregime si făcea parte din Compania a VI-a de granită a regimentului, precum si sediul batalionului II din acelasi regiment.În anul 1848 Adunarea grănicerilor de la Orlat hotărăste apărarea autonomiei Ardealului si a programului revolutiei române. În anul 1851, împăratul Francisc Iosif ordonă desfiintarea regimentelor de granită.În septembrie 1916 în jurul localitătii s-au purtat lupte înverșunate între armata română si armatele austro-ungare si germane în cadrul bătăliei Sibiului.”

(dupa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Orlat,_Sibiu)

Biserica Ortodoxă “Sfântul Nicolae”

“Biserica „Sfântul Nicolae” din Orlat, judetul Sibiu, a fost ridicată în anul 1796, în stil bizantin, pe o suprafată de 301 mp. Este construită din piatră si cărămidă si acoperită în întregime cu tiglă. A fost zugrăvită în frescă de Simion Zugravul, în anul 1798.
Simion, initial “ot Craiova”, din 1780 “ot Belgrad”, este unul dintre cei mai importanti artisti români ai celei de-a doua jumătăti a veacului al XVIII-lea, valoarea operei sale fiind dată atât de calitatea exemplară a executiei, de mediul artistic pe care l-a frecventat, dar si de numărul impresionant de lucrări care au supravietuit bătăliei cu timpul. Lăcasul de cult figurează pe lista monumentelor istorice 2010.

biserica ortodoxa

 

Biserica Catolica

biserica catolica

Pentru că la Orlat exista regimentul grăniceresc, pentru ofiţerii romano-catolici s-a ridicat biserica „nemţilor”, cu hramul Sf. Tereza de Avila.

 

 

 

Manastirea Orlat

Manastirea OrlatManastirea Orlat se afla in apropiere de Sibiu, la 5 km. de Sacel. Maica Dionisia este stareta Manastirii Orlat , maica Paisia egumena, iar Prea Cuviosul Sofian este duhovnicul Sfintei Manastiri Orlat. Face parte din categoria manastirilor infiintate dupa 1989, piatra de temelie fiind sfintita in 1993. A fost ridicata pe proprietatea monahului Macarie Agachi, fiind initial schit de calugari. Lucrarile de constructie s-au incheiat in 2000. Manastirea Orlat a fost sfintita in 2001.

(dupa http://www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-orlat-117786.html)