Orlat

 

Localitatea Orlat este un mic centru industrial situat pe raul Cibin, la poalele Muntilor Cindrel. Descoperirile arheologice din zona intaresc ideea ca ca pe actualul loc a existat o asezare inca de pe vremea dacilor. In apropiere, pe Dealul Uriasilor, s-au gasit urmele unei cetati de la 1332.

In Evul Mediu, Orlatul a avut o economie infloritoare. In sec. al XVI-lea avea o Moara de pulbere care a devenit mai tarziu fabrica. In sec. al XVIII-lea Orlat avea o Moara de hartie, ateliere de lemnarie, torcatorii de lana.

In anul 1764 a fost infiintat aici Regimentul de graniceri care pazea granita de sud, intre Hateg si Tohanu Vechi, avand in subordinea sa 84 de comune. Pentru regiment s-au construit peste 20 de case in care unele se pastreaza si astazi. Un batalion d egraniceri de la Orlat a luptat in 1797 in Italia, impotriva lui Napoleon. Se spune ca acesta ar fi declarat : “De-as avea un regiment de astfel de draci negri, in 48 de ore as cuceri Viena !” (Ostasii erau numiti asa pentru ca purtau imbracaminte neagra din panura tesuta in casa. )

In anul 1851 s-a infiintat in localitate o scoala granicereasca la care si-a inceput activitatea ca invatator Ioan Pop-Reteganul, scriitor si folclorist (1853-1905).

In linistea Orlatului au creat scriitorii Liviu Rebreanu (in 1925-1926) si Ion Agarbiceanu.