Istorie si obiective Gales

De pe teritoriul localităţii provin mai multe vase dacice întregi, care semnalează, prin prezenţa lor, existenţa unei aşezări sau necropole.

Biserica Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

1.BisericaIntrareaBiserica ortodoxă cu hramul “Intrarea în biserică”, datând din jurul anului 1700, reprezintă un alt punct de interes local. Este o biserică-sală cu planul compus dintr-un turn pe faţada de vest, navă dreptunghiulară – subîmpărţită în pronaos şi naos – şi o absidă poligonală, în exterior, mai lată decât nava. Pictura în frescă a fost executată în secolul al XVIII-lea de un meşter necunoscut, iar Pantocratorul din cupolă datează din 1810. Se remarcă decoraţia exterioară formată din frize de arcade pe sub cornişă. Pe faţada de sud a turnului (care pare să fi fost ulterior construită) sunt reprezentaţi în frescă cei trei ierarhi ai bisericii ortodoxe.” Lăcașul de cult figurează pe lista monumentelor istorice 2010.

(dupa http://www.sibiul.ro/sate-din-sibiu/gales.html ; vezi si http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Intrarea_%C3%AEn_Biseric%C4%83_a_Maicii_Domnului_din_Gale%C8%99; http://www.satul-gales.ro/biserica/)

 

Schitul (Biserica) Foltea

2.Schitul

Biserica de lemn de la Schitul Foltea a fost vechea biserică a schitului până la începutul secolului XX când în locul acestei bisericuțe a fost construită actuala biserică a schitului cu scopul de a comemora memoria eroilor din primul război mondial. Din această cauză unul din cele două hramuri ale noii bisericii ridicată în perioada 1922-1923 este Sf. Gheorghe. Cel de-al doilea hram al noii biserici este cel al Sf. Mucenic Oprea din Săliște.

3.Moara_Moara pe apa

În sat funcţionează singura moară pe apă (construita in 1884) din judeţul Sibiu – ea se afla inca in activitate !

 

 

 

Muzeul

Muzeul Etnografic “Maria Costachescu” a fost înfiinţat încă din 1976; Muzeul are in pastrare 1300 piese. Muzeul cuprinde o expozitie pavilionara si cateva constructii situate in gradina. In pavilion se pastreaza materiale care ilustreaza agricultura, pastoritul si albinaritul, culesul in natura, pomicultura si mestesugurile, ateliere de olarit, palarier, pieptanar si curelar-cojocar fiind ilustrate si aspecte din obiceiurile traditionale locale.

(dupa http://www.satul-gales.ro/muzeul/ si http://www.cjsibiu.ro/)
Persoana de contact : Sima Anca
Tel: 0269 / 553979