Evul Mediu Timpuriu

4.-Evul-mediu-timpuriu

Perioada care a urmat dupa prezenta romana este marcata de invazii barbare si de dispersia habitatelor preexistente. Ca in cea mai mare parte a regiunilor Europei continentale, nu a putut fi determinat cu precizie nici un habitat databil intre sec. IV si sec. XII.

Totusi, asta nu implica nici pe departe ca zona ar fi fost abandonata. Foarte probabil, populatia s-a refugiat spre regiunile mai inalte, montane, constransi de invaziile barbare si s-a dispersat, preferiand sa se grupeze  mai degraba in comunitati familiale decat in sate.

In ceea ce priveste popoarele migratoare, gasim in vale vestigii care dovedesc prezenta Gepizilor – 5 morminte descoperite la Miercurea Sibiului si datate in sec. VI si VII – si a Slavilor, care au lasat un cimitir impresionant la Ocna Sibiului, datat in sec.VIII si IX. Aceste doua necropole sunt cu siguranta legate de un habitat situat in apropiere.Tehnicile de constructie ale epocii, care utilizau cu precadere lemnul, nu au lasat decat foarte rar urme arheologice vizibile.

Inca mai interesant, la Sibiel, sapaturile efectuate in locul numit La Chilii au scos la iveala fragmente de ceramica datate intre sec.VII si  X, care manifesta astfel semne ale prezentei unui spatiu locuit in zona.